Asperger Plusz

Terrorizmus kicsiben

Szólásszabadság. Véleménynyilvánítás. Olyan kifejezések, amelyeket mindenki ismer, ám nem mindenki a szótári definíciót érti alattuk. Hanem például azt, hogy ezek tekintéllyel, privilégiumokkal, különböző eszmék nagyrabecsültségével állnak arányban. Hogy a véleménynyilvánítás nagyobb mértékben illeti meg azokat, akik valamilyen okból mások fölé helyezik magukat. Ebből kifolyólag úgy hajthatnak végre cselekedeteket mások ellen, hogy azok álláspontját egy mozdulattal lesöprik az asztalról. Lényeg, hogy úgy legyen minden, ahogy nekik tetszik és ahogy az ő kényelmüknek a leginkább megfelel.

Persze nem fognak fegyvert és lövöldözik halálra azokat, akik nem hajlandók alárendelődni az ő magasröptű eszméiknek (az efféle szélsőségekig való eljutásnak a háttere jóval komplexebb). Léteznek sokkal kifinomultabb, tisztességesebbnek beállított módszerek is. De azért szerintük a lényeg: azért vagyok jobb nálad, mert fehér vagyok. Mert heteroszexuális vagyok. Mert neurotipikus vagyok. Mert férfi vagyok. Mert a többségi népcsoporthoz tartozom. Mert valamilyen hierarchiában fölötted állok. Mert magas státuszú helyen dolgozom. Mert magas pozícióban vagyok. Vagy csak mert ahhoz a többséghez tartozom, akik azt mondják, hogy jobb vagyok nálad. Persze ezt legtöbbször nem mondom ki nyíltan, csak különböző módszerekkel utalok rá. Hogy pontosan miért is van, hogy egy valós vagy képzelt prioritás az emberi értéket is növeli, azt nem teljesen értem, de lényeg, hogy így van. Na meg a többség ezt mondja, így is viselkedik, tehát jogos. A te véleményed pedig nem érdekel. Az ideális eset az, ha meg sem szólalsz, de ha mégis kinyitod a szád, megpróbállak elhallgattatni. Az én fegyverem a szóbeli erőszak, az agresszivitás, a hangerő és a provokáció, de ezeket sokszor kifinomultabb módon, meggyőző érveknek, tájékozottságnak és intelligenciának álcázva nyilvánítom ki. Ilyen módszer például a mondanivaló angolnás papírba csomagolása, a fölényeskedő hangnem, a csipkelődő, leereszkedő, okoskodó stílus. Ha olyan kedvem van, mindezt a nyomatékosítás kedvéért egy undorító kacsintósszmájlival (©) is megtoldom. Én nem gondolkodom, tehát te se gondolkodj. Nehogy felkavard az állóvizet! Amennyiben a fenti módszerekkel nem érek célt, megsértődöm és fölényeskedve közlöm, hogy lám-lám, veled nem lehet kommunikálni. Nemhiába vagy pl. autista.

A másik oldal álláspontja azonban egyre inkább teret kap. Sokak hiedelmével ellentétben az autistáknak van internet-előfizetésük, és internetezni is szoktak. Azt is el szokták olvasni, amit mások róluk írnak. Értelmezni is tudják, ha mások alacsonyabb rendűnek állítják be őket, a nevükben beszélnek, döntéseket hoznak helyettük, vagy épp arról panaszkodnak, hogy mekkora teher számukra az autista családtagjuk. De nemcsak olvasnak, hanem hallatják is a hangjukat. Egyre többen. Sokan pedig nem csupán elmondják, hogy milyen autistaként élni, hanem kritizálják is a többség által képviselt álláspontot.

Egy olyan marginalizált csoportba való tartozásnak, amely nem választható, és amely nem mindenben egyeztethető össze a többség által “normálisnak” definiált életmóddal és gondolkodással, van egy vitathatatlan előnye: az egyén, ha kellően nyitott, észreveszi az emberi sokféleség előnyeit és rájön arra, hogy nem a standardoknak megfelelve, a társadalmi, többségi, hatalmi nyomásnak engedve lehet teljes életet élni – hanem azáltal, hogy az ember a saját egyéni képességprofiljára épít (természetesen anélkül, hogy másoknak bármilyen káruk származna ebből). Ebből adódóan más marginalizált csoportok helyzetét is jobban átlátja, nem bírálja felül az álláspontjukat, és átlátja azt is, hogy milyen károkat okoz a sokak által képviselt korlátolt gondolkodás.

Ha valamilyen cselekedeted vagy szóbeli megnyilvánulásod az én káromra történik, nem hagyom szó nélkül. Ha nyitott ember vagy, akkor nem okoz gondot az önreflexió. Ha dobozban ülsz, lehetőséged van kilépni belőle, és lehetőséged van benne maradni, azaz tovább nyomni a miniterrort. A választás a tied.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók