Asperger Plusz

Búcsú Semotától

Elveszítettük a magyar aspergeres közösség egy rendkívül értékes és meghatározó tagját, Semotát.

Blogja, a Live With It (újabb nevén Asperger 2.0) az első olyan blog volt Magyarországon, amely az Asperger-szindrómával foglalkozott.

A Live With It körül alakult ki az első olyan közösség, amely jórészt olyan felnőtt érintettekből állt, akik az ő írásai kapcsán találták meg az utat önmagukhoz, ismerték meg saját képességprofiljukat és váltak egyre öntudatosabbá, magabiztosabbá.
Ennek az egyre több taggal rendelkező közösségnek adott helyet később az asperger.hu fórum is, amelynek szintén alapító tagja és kiemelkedően aktív tevékenységet folytató alapembere volt.

Mivel mindig nyitott volt új, személyes kapcsolatok kialakítására, sok embernek volt alkalma személyesen is megismerni őt. Az általa létrehozott közösségen belül ugyancsak sok ember ismerte meg egymást, komoly kapcsolatok, barátságok születtek.

Ez alól én sem voltam kivétel. Közel három évig ismertük egymást személyesen, ami nem túl sok idő, de ezalatt egyik legközelebbi barátnőmmé vált. A fórumon további embereket ismertem meg, akik fontosak lettek számomra.

Nagyon sokat kaptam tőle. Általa és az aspergeres közösség hatására váltam egy nagyon zárkózott, önbizalomhiányos és alacsony önértékelésű emberből sokkal magabiztosabbá, öntudatosabbá és szókimondóbbá.

A blogom egyszerű videóblognak indult. Az ő biztatása és bátorítása hatására kezdtem el írni is, és az önkifejezés ezen formája nagyon sokat segít abban, hogy a magam számára kijelölt utamon tovább haladjak. Ami pedig nem kevésbé fontos: vannak olyan emberek, akiknek az írásaim által segíteni tudok.

Semota munkásságával rengeteg embernek segített. Sok emberben ő tudatosította a neurodiverzitás fogalmát, vagyis azt, hogy sokfélék vagyunk, és az idegrendszeri huzalozottságától függetlenül minden ember egyformán értékes. Írásaival sokaknak ő mutatott irányt az önértékelés, egy pozitívabb önkép kialakítása felé.

Emberileg példát mutatott segítőkészségével, önzetlenségével, kitartásával és azzal is, hogy képes volt belátni a hibáit és azokból tanulva is jobb emberré válni.

Nem tudjuk őt pótolni. Nem is lehet. De nem hagyjuk veszni, amit létrehozott. Fenntartjuk és tovább bővítjük az általa létrehozott közösséget, az általa vallott értékeket, az iránymutatást, amellyel sokan azonosulni tudunk.

Nagyon nehéz felfogni és elfogadni, hogy már nem vagy köztünk. Mérhetetlenül fáj.
Köszönök mindent, amit tőled tanultam, amit tőled kaptam. Nagyon sokat jelentettél számomra. Remélem, hogy én is tudtam segíteni, amikor neked volt szükséged rá. 

Nyugodj békében.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók