Asperger Plusz

Mi az autizmusra való figyelemfelhívás?

A figyelemfelhívás szó önmagában annyit jelent: felhívni a figyelmet valaminek a létezésére. Hogy ezt hogyan alakítjuk, az már rajtunk múlik.

Az autizmus kapcsán az átlagembereknek a negatív sztereotípiák jutnak eszükbe. A figyelemfelhívás nagyon fontos dolog, de ha csak a negatív sztereotípiákat erősíti az emberekben, akkor legalább annyi (ha nem több) negatív hatással jár, mint pozitívval.

Az autizmus világnapja neurotipikus kezdeményezés, ami nagyrészt neurotipikusok szervezésével zajlik neurotipikus célközönség részére. Ha azonban egy esemény rólunk szól, akkor jogunk van eldönteni, mit szeretnénk közvetíteni mások számára.

Mint tudjuk, az autizmus nem egy rossz dolog. Rengeteg, többé-kevésbé elfogadó és támogató környezetben élő autista gyerek és felnőtt létezik, akik nem valamiféle defektes alkatrészként tekintenek magukra vagy az autizmusra, hanem értékes embereknek tartják magukat és köszönik, nem szeretnének NT-k lenni.

Ami amúgy is lehetetlen.

Léteznek autizmusszervezetek, amelyek rengeteg pénzt dobnak ki az ablakon olyan kutatásokra, amelyek az autizmus megszüntetésére vagy megelőzésére irányulnak. Ezek a szervezetek csaknem 100%-ban olyan egysíkú gondolkodású neurotipikusokból állnak, akik ragaszkodnak ahhoz a régről itt ragadt koncepcióhoz, amely szerint az autizmus valami misztikus kórság, amit ki kell irtani.

Létezik viszont egyre több autista felnőttek által irányított, érintettekből, szülőkből és támogató szakemberekből álló érdekvédelmi szervezet, valamint egyéni érdekvédő, akik egy egészen más irányt képviselnek: a neurodiverzitás elvét.

Ők elutasítják azt a gondolatot, hogy a neurológiai különbségeket fel kell számolni, és úgy vélik, hogy az autizmus nem más, mint az emberi létezés egyfajta variációja, amit nem lehet és nem is kell az embertől különválasztani, és ami semmivel sem rosszabb (és nem is jobb), mint a neurotipikus mintázat. Nem utasítják el a valóban segítő fejlesztést/támogatást, az autisztikus képességprofilunk felszámolására vagy elrejtésére irányuló törekvéseket viszont igen. Az autisták világlátásának is megvannak a maga értékei, amelyekkel ők is hozzájárulunk az emberi világ sokszínűségéhez.

Mi sokan, akik autizmusban érintettek vagyunk, erre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók