Asperger Plusz

Légy önmagad – de ne úgy!

Ha megemlítem valakinek, hogy autista vagyok, az illető csak hebeg-habog, zavarba jön, nem tudja, mit mondjon – de a neurotipikusok szerint az autisták azok, akiknek kommunikációs nehézségeik vannak.

A neurotipikusok szerint az autisták fekete-fehéren gondolkodnak – de szintén ők azok, akik szerint az autisták nem úgy játszanak, ahogy “kell”, nem úgy interaktálnak, ahogy “kell” és olyan módszereket alkalmaznak, amelyek “helytelenek”.

A neurotipikusok szerint az autistáknak nincs empátiájuk, ugyanakkor ők rendszerint képtelenek empatizálni az autistákkal.

Az emberek azt mondják, légy önmagad, de ha egy autista önmagát adja, kritizálják érte.

Vannak, akik szerint az autisták bármit meg tudnának tanulni, csak akarniuk kellene – ők viszont a kisujjukat sem akarják mozdítani annak érdekében, hogy jobban megismerjék az autizmust.

Akik arra panaszkodnak, hogy a nem dolgozó meg a felügyeletre szoruló autisták csak terhet jelentenek a társadalomnak (mert “nekik kell őket eltartani”), általában hallani sem akarnak arról, hogy inkluzív környezetté váljon a munkahelyük vagy hogy a gyerekük osztályába autista tanuló kerüljön.

Az autisták sokszor tartanak attól, hogy egy viccesnek szánt megjegyzéssel akaratlanul megbántanak valakit, ha pedig ez előfordul, kellemetlenül érzik magukat. Ők viszont mások szerint nem vehetik rossz néven, ha valaki rajtuk vagy az autizmuson gúnyolódik, mert az “csak vicc” (és különben sem értik a viccet, mert autisták).

Egy autistának olykor nehezére eshek mások ki nem mondott szándékait átlátni, ami szerintük az ő hibája, mert gyengébb ez a képessége. Ugyanakkor másoknak is is nehezükre esik őt megérteni, de szerintük ez is az ő hibája, mert nem kommunikál világosan.

Szinte csak olyan emberek vannak körülöttem, akik semmit nem úgy értenek, ahogy mondják, nem tudnak egyetlen dologra koncentrálni, fura célzásokat tesznek és folyton a szemgolyóimba bámulnak – de szerintük én vagyok az, aki fura.

A neurotipikusok azt mondják, az autisták ufók – rossz bolygón landoltak és ezért nem értik a világot. Én viszont úgy érzem, mintha egy csomó űrlény landolt volna az én bolygómon és meg akarnának győzni arról, hogy nem értem a saját világomat.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók