Asperger Plusz

Nem vagy véletlenül autista?

Figyelem: szubverzív poszt.

A lenti megjegyzések mindegyikét autista felnőttek, illetve autista gyereket nevelő szülők kapták. A rájuk adott válaszok kitalációk lehetnek ironikusak vagy szarkasztikusak, azonban a valóságban ha ilyen kérdéssel/megjegyzéssel találjuk szembe magunkat, érdemes kihasználni az alkalmat ismeretterjesztésre, amennyiben a másik fél nyitott rá.

De hát a nevén szólítottam a fiadat és rám nézett, méghozzá a szemembe. És nem először.
Múltkor kétszer is megszólítottalak, de nemhogy nem néztél a szemembe, még a füled botját sem mozdítottad, csak bámultad a telefonodat. Biztos nem vagy autista?

Ez a gyerek túl szép ahhoz, hogy autista legyen.
Te viszont nagyon ronda vagy, nem vagy véletlenül autista?

Nem vagy véletlenül autista?

Te empatikus vagy. Ezt már sokszor bebizonyítottad. Az autisták érzéketlenek és empátiahiányosak, olyanok, mint egy fadarab, és nem is tudnak változni. Kizárt, hogy te autista légy.
Ez a kijelentés nem tanúskodott nagy empátiáról az autisták irányába, sőt, úgy látom, nem is tudsz ezen változtatni, bárki bármit is mond. Nem vagy véletlenül autista?

De hát te házasságban élsz és gyerekeid vannak. Az autisták képtelenek a párkapcsolatok kialakítására.
Te sem élsz házasságban. Biztos vagy benne, hogy neurotipikus vagy?

Az autistákat a számok szokták lenyűgözni, esetleg a vonatok érdeklik. Te viszont szociális munkás vagy, ilyen területen autisták nem tudnak dolgozni.
Mindig azt mondtad, hogy csak informatikusként tudod elképzelni a jövődet, a humán tudományoktól falra mászol. Nem lehet, hogy véletlenül autista vagy?

Nem lehetsz autista, mert rendes munkát végzel. Az autisták csak nagyon egyszerű, fizikai munkát tudnak végezni, azt is úgy, hogy valaki irányítja őket.
Te nem egy pékségben dolgozol? Az eléggé egyszerű fizikai munkának tűnik. Főnököd is van, nem? Szerintem te autista vagy.

Neked van humorérzéked. Az autisták nem értik a humort. Azok a szerencsétlenek csak értetlenül pislognak, amikor elhangzik mellettük egy jó vicc. Tudod, mint az a bizonyos hal a szatyorban.
Ez a megjegyzésed nem sikerült túl humorosra. Nagyon sok autista érti a humort, mi több, autista humoristák is vannak. Nahát, most miért pislogsz, mint hal a szatyorban?

Az autistáknak jellemzően egyetlen, beszűkült érdeklődési területük van. Téged viszont sokminden érdekel és sokszor változik az érdeklődési köröd. Te nem lehetsz autista.
Ha jól tudom, téged mindig is érdekeltek az autók. Már gyerekként is odavoltál értük, most is kívülről fújod a márkákat és épp azon gondolkodsz, melyik Lexusra cseréld le az Opeledet. Nem vagy véletlenül autista?

Te nagyon nagyon szépen tudsz beszélni. Nagyon szépen fejezed ki magad. Választékosan, ahogy mondani szokták. Az autisták nem tudnak szépen beszélni. Az autisták nem tudnak választékosan beszélni.
Ez a megfogalmazás nem hemzsegett a választékos kifejezésmódoktól, nem vagy véletlenül autista?

Az autisták stimmelni szoktak, de rajtad nem látom, hogy stimmelnél.
Én viszont úgy látom, hogy mióta beszélgetünk, te folyton a fejedet vakarod, sőt, még izegsz-mozogsz is egy helyben. Nem vagy esetleg autista?

Nem olyan vagy, mint a szomszédom hároméves fia.
Ami azt illeti, te sem olyan vagy, mint az én unokatestvérem négyéves lánya. Biztos, hogy neurotipikus vagy?

Egyáltalán nem nézel ki autistának. Én pszichológus vagyok, úgyhogy tudom.
Te viszont nem nézel ki pszichológusnak. A pszichológusok szemüvegesek, professzionális ábrázatuk van és fehér ingben járnak. Jártam már két pszichológusnál is, úgyhogy tudom. Neked nincs szemüveged, humoros ábrázatod van és zöld ingben jársz, úgyhogy nem lehetsz pszichológus.

Túl okos vagy ahhoz, hogy autista légy.
Te viszont nem tűnsz annyira okosnak, biztos nem vagy autista?

A lányod mindig szerette, ha megölelték, már kisgyerekként is, és most sincs ellenére. Az autisták az ilyesmit nem tolerálják, úgyhogy ő nem lehet autista.
Múltkor ellenezted, hogy a kollégád megöleljen. Azt mondtad, téged ne ölelgessen csak úgy akárki. Nem vagy véletlenül autista? Gyorsan vizsgáltasd ki magad.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók