Asperger Plusz

Útmutató – hogyan légy neurotipikus?

Figyelem: szubverzív poszt!

Kérdezz olyasmit, amire nem akarsz őszinte választ kapni.

Mindig az ellenkezőjét mondd annak, amit gondolsz.

Tégy sok célzást, sose mondd ki egyenesen, amit gondolsz, azt másoknak kell kitalálni. Ha valaki képtelen kitalálni, mire célzol, légy ideges.

Mindig csevegéssel kezdj egy társalgást. Ha akarsz valamit valakitől, tégy valami rá nézve pozitív megjegyzést előtte, így jó eséllyel eléred, amit akarsz.

Beszélj sokat arról, hogy épp hogy érzed magad, mi történik a szomszédban, és milyen az idő. Ezek az igazi diskurálni való témák.

Sose légy pontos. Mindig légy kényelmes és késs legalább harminc percet. Ha azt mondják, hogy a találkozó ideje 5 óra, akkor azt valójában úgy értik, hogy elég 5:30-ra megjelenni. Ha netán valamelyik bolond felróná neked a késést, értetlenkedj.

Csináld pontosan azt, amit mások, még akkor is, ha az teljesen céltalan tevékenység vagy nincs semmi értelme.

Ha valaki beszél hozzád, bámuld szünet nélkül a szemgolyóit. Ezt hívják a neurotipikusok szemkontaktusnak.

Csinálj mindig egyszerre több dolgot. Ne fordíts túl sok figyelmet az alaposságra, nyugodtan csapd össze a tennivalókat vagy hagyd félkész állapotban.

Sokat járj zsúfolt, zajos helyekre, ahol túl kell ordítani a zajt ahhoz, hogy hallják, amit mondasz.

Ha téged nem zavar valami apróság (pl. hogy munkahelyen állandóan csipog a telefonod valami miatt), akkor vedd biztosra, hogy mást sem. Ha netán mégis jelezné egy kollégád, hogy őt zavarja, értetlenkedj, vagy közöld vele, hogy ez esetben menjen ki.

Változtass a terveiden az utolsó pillanatban, még akkor is, ha az másokra is hatással van. Ha valaki ezt rossz néven veszi, ne törődj vele, ugyan mit idegeskedik?

Akár egy tevékenység végzése közben is gondold meg magad és kezdj valami egészen másba. Fő a lazaság.

Hordj kényelmetlen ruhákat. Lényeg, hogy jól nézzenek ki, a komfortérzet nem számít. Másnap viszont nehogy felvedd ugyanazokat! Válassz egy másik, hasonlóan kényelmetlen összeállítást.

Amilyen gyakran csak tudsz, menj fodrászhoz. A fodrásszal való csevegés igazi kikapcsolódás.

Sose maradj a megszokott és biztonságos dolgoknál, különben megőrülsz az unalomtól. Állandóan keresd az újdonságot, még ha az bizonytalan is.

Csak szokványos érdeklődéseid legyenek, azokat se vedd túl komolyan. Ne érezz késztetést arra, hogy másoknak be akarj számolni róluk.

Sose vonulj el pihenni vagy feltöltődni, ha fáradt vagy. Ilyet a neurotipikusok nem csinálnak.

Élj úgy, ahogy mások, még akkor is, ha az nem egyezik a saját elképzeléseiddel vagy céljaiddal. Azokat szorítsd háttérbe, mert ha eltérsz az átlagostól, az nem normális. Mások furának tartanának, pedig te nem vagy az.

Ha találkozol valakivel, aki más, mint te, kezdd tanulmányozni, tartsd látványosan furának és még véletlenül se kezeld egyenrangúként, elvégre te vagy a normális, te jobban tudod.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók