Asperger Plusz

“Most őszintén, hogy néz már ki?” – Szandálzokni

Itt a nyár és a sokak által ízléstelennek tartott, viszont sok aspi (és NT) által kedvelt szandál+zokni kombináció, amit mi a fórumon csak szandálzokninak hívunk.

A fórum releváns topikjában időről-időre felbukkan a szandálzokni témája. Nem szereti mindenki (pl. én sem szoktam ilyet hordani), de sokaknak bejön.

Tavaly ősszel a Díványon jelent meg egy rövid cikk a szandálzokniról (szerintük zokniszandálról), amelyet a Facebook oldalukon “csak erős idegzetűeknek” ajánlottak kattintásra. A kissé cinikus hangvételűre sikeredett szösszenetet egy kérdőívvel zárták, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy az olvasók szerint mit kellene hordaniuk eme fura trend követőinek szandálzokni helyett (sportcipőt, igényes bőr félcipőt, mokaszint, szandált zokni nélkül, zoknit szandál nélkül, esetleg maradjanak a szandálzokninál, vagy bármit, csak ezt ne).

Egy olyan írás, amely nem egyszerűen bemutat egy öltözködési stílust, hanem humorosnak álcázott cinikus hangnemben állást is foglal, az a határozott véleménnyel nem rendelkező mezei kommentelőket is könnyen behúzza a fikázók sorába. Ezt több Facebookra írt komment és a megosztások felvezetői is kielégítően illusztrálták. Íme egy példa: “inkabb jarnanak mezitlab………….de ez valami borzalom! Bar ezt is fel lehetne tenni Magyar Termekek koze.”

Ismét végeztem egy mini-adatgyűjtést a tágabb ismeretségi köröm egy részében, ezúttal természetesen szandálzokni témában. A kérdés az volt, hogy mi a véleményük róla. A válaszok a következők voltak:

– Vállalhatatlan, nem passzol a kettő. Nőknél még elmegy, de férfiaknál borzalmas.
– Semmi gond nincs vele, én is járok ilyenben néha.
– Én sem járok az utcán alsónadrágban, másoktól is el lehet várni az igényes megjelenést.
– Nem értem, miért tartják sokan olyan visszataszítónak. Aki jól érzi magát benne, hát hordja.
– A szandál szerintem pont azért van, hogy zokni nélkül hordják. Ha zoknival hordod, a te dolgod, de ne csodálkozz, ha mások megjegyzik, hogy milyen ízléstelen.
– Téged tényleg ilyen kérdések foglalkoztatnak?
– Most őszintén, hogy néz már ki?
– Elég béna trend, de aki szereti, hordja. Végülis attól még lehet értelmes ember.

Akik a szandálzokni mellett foglalnak állást, rendszerint megindokolják az érveiket. Sokan vannak, akik egészségügyi okokból nem hordanak szandált zokni nélkül, mások azért, mert zavarja őket, ha poros lesz a lábuk, megint mások ideálisnak tartják a szandálzoknit olyan hőmérsékletben, amikor pusztán a szandál viseléséhez túl hideg van, a csukott cipőhöz (vagyis a sportcipőhöz, mokaszinhoz, igényes bőrcipőhöz és társaihoz) viszont túl meleg. Ezeket az érveket azok is el tudják fogadni, akik ugyan nem hordanak szandálzoknit, de semmi kivetnivalót nem látnak abban, hogy mások igen. És persze vannak olyanok is, akiknek egyszerűen csak tetszik ez a párosítás.

A szandálzokniellenes tábor érveknek látszó megnyilvánulásai viszont valahogy mindig abból indulnak ki, hogy nekik nem tetszik ez a párosítás. Nem passzol a kettő = Nekem nem tetszik, tehát nem passzol. A szandál azért van, hogy zokni nélkül hordják = Szerintem azért van, tehát univerzálisan azért van. Borzalmas, ízléstelen, vállalhatatlan, béna trend = Szerintem az, tehát mindenki szerint az, csak te vagy a nyomi, aki ezt nem veszi észre.

Az egyik leggyakrabban használt kifogás arra, hogy valaki nem akar szandálzoknit/szakállas nőt/terhességi csíkokat/bármilyen, a megszokottól eltérő ruházatot, megjelenést, viselkedést látni, az, hogy “sérti a közerkölcsöt”. Azaz nekem nem tetszik, tehát senki másnak sem. Azonban a közerkölcs (relatív és az idők folyamán változó) fogalma nem szükségszerűen esik egybe az egyén, de még a többség értékítéletével sem.

A bagatellizálás fondorlatos eszközével is szívesen élnek azok, akik a másik emberről alapból kevesebb intelligenciát vagy korlátoltabb látásmódot feltételeznek. Ilyen pl. a szandálzokni szembeállítása az utcán alsónadrágban sétálással – míg az egyik még egy ártalmatlan normasértésnek is alig nevezhető, a másik bár szintén ártalmatlan, de egy jóval súlyosabb normasértés. Persze könnyen kiderülhet, hogy valójában a bagatellizáló személy az, aki annyira szűklátókörű, hogy tényleg egy meggyőző érvnek gondolja, amit mond – ez esetben nem is tudatos bagatellizálásról van szó, hanem csak egy korlátok közé szorult személyes nézőpont kinyilatkoztatásáról.

Néhány évtizeddel ezelőtt egyébként a szandálzokni teljesen hétköznapi viselet volt mindkét nem és minden korosztály számára. Ma is alig lehet egy ártalmatlan normasértésnek nevezni, viszont sokak számára azért számít vizuális környezetszennyezésnek, mert nem képezi részét az utóbbi évek-évtizedek főbb trendjeinek. Holott a divathullámok a mi kultúránkban elsősorban arról szólnak, hogy mennyire vagy jó nő/menő férfi. Minél kevésbé követed a divatot, annál nagyobb lúzer vagy a társadalom szemében. Tökmindegy, hogy ennek az az oka, hogy nem érdekel a divat, nem tetszik a legújabb stílus vagy másra kell költened a pénzed – nem alkalmazkodsz a többséghez, tehát alsóbbrendű vagy. Sok nyugati kultúrában ez a jelenség sokkal visszafogottabb, vagy nem is létezik – a trendektől függetlenül mindenki abban jár, amiben akar és senkit sem néznek ki az öltözéke miatt (vagy sokkal kevésbé hangsúlyos).

Itt is csak annyit kellene elérni, hogy ne érje atrocitás azokat, akik az öltözködésükkel nem felelnek meg teljes mértékben (vagy semennyire sem) mások személyes ízlésének.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók