Asperger Plusz

Szólásszabadság

Az utóbbi években néhány embert kitiltottam a blogom Facebook oldaláról. Volt olyan, aki a fórumot akarta romba dönteni, olyan is, aki kiirtotta volna az autistákat, és olyan is, aki megállás nélkül szajkózta, hogy nekem aspergeresként hogy kell gondolkodni, az egyet nem értésemet pedig valamilyen autizmusból fakadó sajnálatos problémának tulajdonította. Utána többen reklamáltak, hogy korlátozom őket a szólásszabadságukban, nem tűröm az ellenvéleményt és igazságtalan cenzúrát folytatok az oldalamon.

Holott ez egy egyszerű képlet. A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárhol, bármit megengedhetsz magadnak következmények nélkül. Ha bejössz a házamba és azt mondod, tök jól berendeztem, neked is hasonló ízlésed van, az rendben van. Ha megjegyzed, hogy neked nem minden tetszik, pl. kékre festenéd a falakat és szőnyegeket raknál a padlóra, ugyanakkor tiszteletben tartod, hogy nálam a fal barackszínű és nincs szőnyeg a padlón, az is rendben van. Ha azt mondod, hogy macskák helyett kutyákat kellene tartanom, mert a kutyák sokkal értelmesebbek és nem rámolják le a könyvespolcot, udvariasan meghallgatom, majd azt kezdek vele, amit akarok. Ha azonban naponta bekiabálsz az ajtón, hogy miért nem bírom már felfogni, hogy kutyákat kellene tartanom macskák helyett, egy idő után megunom és zárt ajtókba fogsz ütközni. Ugyanúgy, ha szart dobálsz be az ablakomon, akkor azt egyrészt összetakarítom, másrészt utána nem engedlek az ablakom közelébe, még akkor sem, ha összekevered a véleménnyilvánítás szabadságát a szardobálással és a szarmentes szobában való létezés jogát a véleménydiktatúrával.

A szólásszabadság azt jelenti, hogy nyugodtan gyűlölheted, lenézheted az autistákat, a melegeket, a nőket, más nemzeteket stb. – de keress olyan közeget, ahol mindez elfogadható. Ahol nem az, ott véleménynyilvánítás keretében ahhoz is jogod van, hogy eltávolítsd az illetőt a közvetlen környezetedből – történjen ez akár egy általad moderált felületről való kitiltás, akár egy párkapcsolat, baráti kapcsolat, informális együttműködés megszüntetése, vagy akár szerződésbontás formájában.

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók