Asperger Plusz

Biztos, hogy neurotipikus vagy?

Van egy barátom, akinek az unokatestvére neurotipikus, és egyáltalán nem olyan, mint te. Szerintem te nem vagy neurotipikus.

IT területen dolgozol? Fura, ott kevés a neurotipikus. Nem találod nehéznek? Mégiscsak NT vagy.

Meglepően logikusan gondolkodsz, ez nem jellemző a neurotipikusokra. Büszke lehetsz magadra.

Mindig ezt a kék-fekete kockás inget és sötétkék farmert hordod. Túl egyhangúan öltözködsz ahhoz, hogy neurotipikus légy.

Mindig csak az általad preferált útvonalakon jársz? Semmi változatosság? Ez nem jellemző a neurotipikusokra.

Tényleg annyira szeretsz az ókori görög művészetről olvasni, hogy még a halaszthatatlan teendőidre sem mindig szakítasz időt? Ez nem NT tulajdonság.

Hogyhogy nem érdekel, hogy Gizi és Péter szakítottak? Legalább mutathatnál egy kis együttérzést. Múltkor sem érdekelt, hogy Klári kiborult a rosszul sikerült frizurája miatt. Neked egy szemernyi empátiád sincs. Biztos, hogy NT vagy?

Nem lehetsz NT, ha zseni vagy. Csak az autistáknak vannak ilyen szuperképességeik.

Nem értesz a főzéshez? Az autókhoz sem? Nyugi, majdcsak kiderül, hogy valamihez van tehetséged. Minden neurotipikus zseni valamiben, csak meg kell találni.

Imádom a neurotipikusokat, annyira aranyosak és cukik.

Sajnos a neurotipikusok egyre többen vannak. Azt beszélik, ez egy járvány. Szerencsére már dolgoznak az ellenszer előállításán.

Valóban nem mondtad Zsuzsinak, hogy a szomszédom kutyája megkergette Lacit tegnap este? Téged sosem érdekel a jóféle csevegés meg az érdekes pletykák. Nem is vagy neurotipikus.

Segíteni kell a neurotipikusoknak, szegények mindig elvesznek az érzelmeikben és nem képesek logikusan végiggondolni a dolgokat.

Az NT-k képtelenek megmaradni a megszokott és biztonságos dolgoknál, állandóan valami fölösleges újdonságra vágynak. Így aztán gyakran bajba keverik magukat, de még abból sem képesek tanulni.

Velünk ellentétben a neurotipikusok állandóan színlelnek, manipulálnak, ferdítenek. Hiányzik az a képességük, hogy egyenesek és őszinték legyenek.

A neurotipikusoknak nagyon gyakran vannak irracionális érzelmeik, amelyeket túlzó, mások számára ijesztő intenzitással fejeznek ki. Ebből gyakran adódnak problémáik, de legyünk türelmesek velük.

A neurotipikusoknak állapotukból adódóan nehézségeik vannak a szövegértelmezés terén. A velük való kommunikáció során gyakran megfigyelhető, hogy mások mondanivalójának valamiféle képzelt mögöttes jelentést tulajdonítanak.

Neurotipikus vagy? Ó, sajnálom, nehéz lehet neked.

Neurotipikus gyereket sajnos nem tudunk fogadni. Nekünk ugyan nincs problémánk vele, de higgyék el, az ő érdekében jobb, ha nem jön ide.

Nem is látszik rajtad, hogy NT vagy. Teljesen normálisnak nézel ki.

A neurotipikusokat a saját állapotuk teszi képtelenné arra, hogy fölösleges játszmák, csapongások és drámázás nélkül tudjanak kommunikálni egymással.

Tudom, hogy NT vagy, de próbálj meg rendesen viselkedni. Nem szeretném, ha mások furán néznének rám miattad.

Nektek NT-knek nincs speciális érdeklődési területetek. Sajnálom, hogy nem tudjátok megélni azt a szenvedélyes ragaszkodást és örömöt, amit egy ilyen érdeklődési terület adhat.

A neurotipikusok a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyíthatók, de ne adjuk fel a reményt, megfelelő fejlesztéssel remek eredményeket lehet elérni náluk.

Oké, hogy neurotipikus, de mégiscsak ember, bánjunk vele némi tisztelettel.

UI: Ez egy szubverzív írás, de képzeld el, milyen lenne időről időre, akár nap mint nap ilyen megjegyzésekkel szembesülni. Sok autistának és a családjaiknak ez a valóság. 

Közösség
Autizmus érintett szemszögből

Gyere a fórumunkra és beszélgess velünk meg másokkal autizmusról, NT világról, nehézségekről, jó dolgokról, speciális érdeklődési területekről vagy bármi másról! A fórum üzemeltetői is autisták. Elsősorban érintett felnőtteket várunk, de limitált számban neurotipikus családtagokat, érdeklődőket is fogadunk.

Olvasnivalók